Een groep van 17 leden maakte op 16 mei gebruik van de bezoeken aan de twee mooiste gemalen van Fryslân. Het eerste bezoek gold het Hoogland  gemaal in Starum voor een rondleiding met uitleg en een bezoek aan de nieuwe sluis. IMG_4082 waterTer plekke kon men constateren, dat de  capaciteit van de nieuwe sluis leidt tot een betere doorstroming van de pleziervaart. De sluizen lagen ook op 6 mei alweer  behoorlijk vol met pleziervaartuigen die geschut werden.  In het Hoogland gemaal  – dat in november 1966 in werking werd  gesteld – werd aan de hand van een fraaie reliëfwand van Fryslân uitleg gegeven over de afstroming van het water uit de Friese  boezem.

Nog altijd vindt de afstroom van het boezemwater  voor het grootste deel plaats via de sluizen van Lauwersoog maar in  tijden van veel neerslag wordt het Hoogland gemaal ingezet  om overtollig water  zo snel mogelijk te lozen. IMG_4111 De afvoercapaciteit  van het Hoogland gemaal bedraagt ongeveer 6000 tot 7000  kubieke meter per minuut en omgerekend per dag kan dat bij volle capaciteit oplopen tot 10 miljoen kubieke meter. Het is ook  mogelijk om in drogere perioden zoet water in te laten vanuit het IJsselmeer. Het Hoogland gemaal is aangewezen als  Rijksmonument.

 

Hierna trok de groep door het prachtige landschap van Gaasterland naar Lemmer voor een bezoek aan het Wouda gemaal. IMG_4159 woudagemaalIn  het nieuwe informatiecentrum werden de deelnemers opgevangen door directeur Maaike van der Wal.

Na een inleidend verhaal over het Wouda gemaal, dat in 1920 gereed kwam en waarvan de pompen worden aangedreven door  grote stoommachines, volgde een rondleiding door het informatiecentrum.  Het Wouda gemaal is het enige grote stoomgemaal  ter wereld dat nog werkt en af en toe bij grote wateroverlast wordt ingezet. Het heeft een capaciteit van 4000 kubieke meter per  minuut en wordt door vrijwilligers onderhouden en gerund. Het unieke van het stoomgemaal in Lemmer heeft er toe geleid dat het op de wereld erfgoedlijst is geplaatst.

In het informatiecentrum werd in de filmzaal met een 3D-film de historie van het Wouda gemaal belicht,In het informatiecentrum werd in de filmzaal met een 3D-film de historie van het Wouda gemaal belicht,

IMG_4167 oliekan

….waarna een bezoek werd gebracht aan de unieke stoommachines in het ketel    gebouw. Daarin ademt nog steeds de sfeer van het verleden en staan de koperen olie  kannetjes keurig opgesteld naast de stoomketels.

 

Een prachtig gemaal waarvan iedere bezoeker nog steeds onder de indruk komt  van de stoommachinebouw uit het verleden.

Een prachtig gemaal waarvan iedere bezoeker nog steeds onder de indruk komt van de stoommachinebouw uit het verleden. IMG_4140 albert

IMG_4097

De bezoeken werden afgesloten in het informatiecentrum  met een hapje en een drankje.

Een zeer geslaagde dag in het teken van het water, dat in het verleden bij de deelnemers vaak prominent op de statenagenda stond.

Reacties zijn gesloten.