Bijna 30 FES leden konden verwelkomd worden tijdens het bezoek aan het waterkennisinstituut Wetsus in Leeuwarden. In het prachtige nieuwe futuristisch nieuwe duurzame gebouw dat zelf de energie opwekt ontving commercieel directeur Johannes Boonstra het gezelschap. Oud gedeputeerde Piet Bijman werd door Boonstra nog even in het zonnetje gezet omdat hij de gedeputeerde was die samen met Boonstra aan de wieg stond van de wateralliantie en de financiële steun aan het waterkennisinstituut Wetsus op de provinciale agenda plaatste.

IMG_0026IMG_0019IMG_0017

Wetsus is uitgegroeid tot een waterkennis centrum op wereldniveau aldus Boonstra. Hij schetste de stand van zaken anno 2015. Wereldwijd werken er op het moment 52 professoren mee aan het instituut en brengen hun kennis is. Het heeft er in geresulteerd dat er anno 2015,  65 studenten uit een groot aantal landen in Leeuwarden gaan promoveren op waterkennis. Daarmee opereert Wetsus op universiteitsniveau en brengt een stroom van nieuwe kennis voort die in de praktijk worden voortgezet in nieuwe uitvindingen die voor een groot deel door het Friese bedrijfsleven worden opgepakt en uitgevoerd.

Tijdens een rondleid door het grote moderne laboratorium van Wetsus werd de werking van de membraamtechniek gedemonstreerd tussen zoet en zout water, waarvan op het moment een proefinstelling op de Afsluitdijk is opgesteld. Ook werd een demonstratie gegeven over de opvang van urine waaruit kunstmest werd gehaald en waarmee elektriciteit werd opgewekt.

IMG_0035IMG_0029IMG_0034

Na het bezoek wachtte een heerlijk diner in het restaurant “Het Leven” in Leeuwarden. Natuurlijk kwamen hier de tongen los en werden oude herinneringen en wapenfeiten uit roemruchte statenzittingen opgehaald. Een gezellige ontmoeting die rond tien uur ‘s avonds werd afgesloten.

 

Reacties zijn gesloten.