Tot in de puntjes hadden de drie leden van de activiteiten commissie Coby Laanstra, Jolanda Rötert en Jan From het bezoek met rondleidingen in het nieuwe Fries museum geregeld. Een groep van meer dan twintig FES leden was op de uitnodiging van de commissie naar het nieuwe Fries Museum aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden gekomen waar ze ontvangen werden met koffie en gebak.

In het museum werd de groep bezoekers verdeeld over twee gidsen, Nynke en Lysbeth die hun verder rondleiden. Natuurlijk kwamen de tongen los, want een groot deel van de FES leden die deze dag het museum bekeken, hadden aan de wieg gestaan van de besluitvorming in de staten over de nieuwbouw van het museum. Discussies die gepaard gingen met veel emotie met betrekking tot het legaat van 18 miljoen euro van architect Abe Bonnema (1926-2001) en de bijdrage die van de provincie Fryslân werd gevraagd.

Bert Versteeg bracht de ellenlange debatten over het museum nog even ter sprake.

Natuurlijk was er ook kritiek. Van de oude stijlkamers en de statige zalen die er in het oude museum aan de Tweebaksmarkt waren is in het nieuwe museum niets terug te vinden.

Was het in het oude museum een kwestie van bekijken en over de onderwerpen discussiëren, in het nieuwe museum is het zaak om de handen uit de mouwen te steken en actief bezig te zijn met de thema exposities. Toch was de algemene indruk dat het nieuwe museum een verrijking van de cultuur in Leeuwarden is en dat de inrichting van het museum, hoewel totaal anders dan in het oude, meer spraakmakend is geworden.

Aardig was natuurlijk ook dat statenleden ook na hun actieve politieke tijd altijd een mening blijven houden die soms niet helemaal strookte met de informatie die de gidsen aan de groepen verstrekten. Ook dat behoort tot een select gezelschap zoals de oud politieke strijders uit het verleden zijn.

Een zeer geslaagde middag met het ophalen van anekdotes en bijzondere verhalen onder de koffie. Voorzitter Jan F. Kloosterman bedankte in het bijzonder de drie leden van de activiteiten commissie die de middag op een perfecte wijze had ingevuld voor de bezoekende FES leden.

Foto’s:
IMG_8327 IMG_8330 IMG_8336 IMG_8342 IMG_8348 IMG_8351 IMG_8355 IMG_8359 IMG_8362 IMG_8367

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.